Wat is BPM?

BPM

De Belasting voor Personenauto’s en Motorrijtuigen (BPM) is een belasting die in Nederland wordt geheven op de aanschaf of registratie van personenauto’s, bestelauto’s en motorrijwielen. De BPM is een eenmalige belasting die boven op de reguliere aanschafprijs van het voertuig komt.

De hoogte van de BPM wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot van het voertuig en de catalogusprijs. Hoe hoger de CO2-uitstoot en catalogusprijs, hoe hoger de BPM. Er gelden verschillende tarieven en schijven voor personenauto’s en motorrijwielen. Daarnaast zijn er ook kortingen en vrijstellingen van toepassing, bijvoorbeeld voor zuinige auto’s of auto’s die op elektriciteit rijden.

De BPM wordt geïnd door de Belastingdienst en moet worden betaald op het moment van registratie van het voertuig in het kentekenregister. De hoogte van de BPM kan dus per voertuig verschillen, afhankelijk van de specificaties en kenmerken van het voertuig.

Het exacte berekeningsproces en de tarieven kunnen veranderen, omdat de overheid regelmatig wijzigingen aanbrengt in de BPM-regels om het beleid ten aanzien van CO2-uitstoot en milieu te bevorderen.

Manieren van BPM berekenen

Je hebt ook verschillende methodes om de BPM te berekenen. De meest bekende zijn:
– Afschrijvingstabel : (Rest) BPM berekenen aan de hand van leeftijd en CO2 uitstoot van de auto;
– Koerslijst: (Rest) BPM berekenen aan de hand van de (handels)waarde van de auto.

Het kan per merk / model verschillende welke manier van berekenen het meest gunstig uitpakt. Uiteraard berekenen wij beide mogelijkheden en hanteren wij de meest gunstige.

Benieuwd naar de (rest) BPM op een auto welke je hebt gezien op het internet? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Uiteraard verzorgen wij de BPM aangifte graag voor je of nemen we het gehele importproces voor je uit handen!

Weetje:

Nog een leuk weetje: Op elektrische auto’s zit (voorlopig) nog geen BPM aangezien deze auto’s geen Co2 uitstoot hebben, echter dien je wel BPM aangifte te doen! Dus ook met €0,- BPM, dien je een BPM aangifte in te dienen bij de belastingdienst!

Heb je verder nog vragen? Voel je vrij om contact met ons op te nemen.

Scroll naar boven